دبیر انجمن صنفی تولیدکنندگان و واردکنندگان تجهیزات پزشکی گفت: ترخیص کالا از گمرکات، خرید حداکثری از تولیدات داخلی و جلوگیری از واردات تجهیزات غیرضروری از جمله راهکارهای افزایش حمایت از تولیدکنندگان است.
به نقل از آرشانیوز، احمد مسلمی در همایش فعالین و متخصصین صنعت تجهیزات پزشکی با بیان اینکه در این همایش گروههای مختلف از حوزه تجهیزات پزشکی اعم از تولیدکنندگان در جهت بیان دغدغههای تولیدکنندگان گرد هم آمدند، اظهار کرد: فعالان تجهیزات پزشکی دغدغهها و انتظارات و خواستههای خود از دولت آینده در حوزه تولید تجهیزات پزشکی را مطرح خواهند کرد و امیدواریم در دولت بعدی زمینه فساد و رانت در تجهیزات پزشکی از بین برود و شاهد تحولی در این زمینه باشیم.
رئیس انجمن صنفی متخصصین تجهیزات پزشکی با بیان اینکه رانت و فساد در همه بخشهای تجهیزات پزشکی اعم از صدور مجوز و تخصیص ارز وجود دارد، افزود: ارجح دانستن برخی شرکتهای واردکننده نسبت به تولیدکنندگان داخلی و جذب نیروهای انسانی از مصادیق فساد در تجهیزات پزشکی هستند؛ امیدواریم با روی کار آمدن دولت مردمی به نخبگان توجه بیشتری شود.
چالشهای پیشروی تولیدکنندگان تجهیرات پزشکی
در ادامه مریم قاسمی، دبیر انجمن صنفی تولیدکنندگان و واردکنندگان تجهیزات پزشکی درباره چالشهای تولید تجهیزات پزشکی اظهار داشت: مطالبات و معوقات انباشته تولیدکنندگان از مراکز درمانی باعث شده شرکتهای تجهیزات پزشکی دچار مشکل شوند. مشکل دیگر تولیدکنندگان این تجهیزات، عدم تامین به موقع مواد اولیه، اجزا، قطعات و ماشینآلات است. قیمت گذاری به صورت دستوری انجام میشود و از سوی دیگر در تخصیص ارز به صورت چندگانه رفتار میشود.
وی افزود: ترخیص کالا از گمرکات، خرید حداکثری از تولیدات داخلی و جلوگیری از واردات تجهیزات غیرضروری از جمله راهکارهای افزایش حمایت از تولیدکنندگان است. درخواست انجمن تولیدکنندگان تجهیزات پزشکی، ایجاد و ترویج شفافیت است و بدون شفافیت توقع داشتن برای جذب سرمایه در تولید منطقی نیست و مبارره با رانت، فساد، امضای طلایی و انحصار در حوزه تجهیزات پزشکی، ضروری است. تناسب بین جرم و جریمه در حوزه تجهیزات پزشکی در کشور ما وجود ندارد و شرکتهای رسمی درگیر بروکراسی هستند و شرکتهای مجهولالهویه در حال کار کردن هستند. ما چندین بار تجربه این را داشتهایم که استفاده از ارز دولتی تولید رانت میکند اما کماکان این سیاست دنبال میشود.
قاسمی ادامه داد: آییننامههای متعدد و متناقص، بخشنامههای خلقالساعه راه را بر تولیدکنندگان بسته است، اقتصاد دستوری، تحقیق و توسعه و کیفیت را تحت تاثیرقرار میدهد. نظارت پسین بسیار کمرنگ است و رصد بازار بسیار ضعیف است. در حوزه کرونا واردات ماشینآلات ماسک، بیرویه آزاد شد و واردات مواد اولیه ماسک، ممنوع اعلام شد و کیفیت ماسک تحت تاثیر قرار گرفت و زمانی که تولید کافی ماسک در کشور داشتیم جلوی صادرات آن گرفته شد و این آدرسدهیهای غلط تولیدکنندگان را دلسرد کرده است.
توجه به تولید داخلی راهکار خنثیسازی تحریمها
در ادامه سید جلیل میرمحمدی میبدی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس یازدهم، با بیان اینکه کمیته تجهیزات پزشکی در مجلس یازدهم تشکیل شد، اظهار داشت: تجهیزات پزشکی یک کالای استراتژیک است، اگر به دنبال خنثی سازی تحریمها هستیم باید به صنعت تجهیزات پزشکی توجه کنیم؛ این صنعت اشتغال مناسبی را برای فارعالتحصیلان دانشگاهی ایجاد کرده است. تولید تجهیزات پزشکی ارزبری را از کشور کاهش میدهد و میتواند ارزآور نیز باشد.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه یک میلیارد دلار برای واردات تجهیزات پزشکی در سال گذشته اختصاص پیدا کرد و میزان تولید ما در مقایسه با واردات تجهیزات پزشکی، رقم چشمگیری نیست.
وی با بیان اینکه یکی از موانع تولید، فساد موجود در حوزه تجهیزات پزشکی است و کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، در رفع موانع تولید میکوشد، گفت: باید ارز ترجیحی را برای واردات تجهیزات پزشکی حذف کنیم که زمینه فساد در حوزه واردات تجهیزات پزشکی از بین برود. در کمیسیون تلفیق در سال 99 دولت مکلف شد که ارز ترجیحی را به صورت تدریجی حداقل تا 6 ماه اول سال 1400 حذف کند. حذف ارز ترجیحی برای کالاهای وارداتی باعث حمایت از تولید داخلی تجهیزات پزشکی میشود و برای جلوگیری از افزایش هزینه بیماران نیز مابهالتفاوت ارز نیمایی و ترجیحی باید به سازمانهای بیمهگر تخصیص داده شود تا بار آزادشدن ارز بر دوش مردم نباشد. متاسفانه عمده ارز تخصیص یافته، به محصولات نهایی است و تخصیص ارز برای تامین قطعات موردنیاز تولیدکنندگان نیز در دستور کار ما قرار دارد. اگر شرایط صادرات مهیا و ارز صادرات به خود تولیدکنندگان تخصیص داده شود، شرایط مطلوبتری خواهیم داشت.
افزایش تولید کیتهای تشخیص کرونا تا 6 ماه اینده
وی با بیان اینکه عمده فارغالتحصیلان تجهیزات پزشکی نخبه هستند و باید از ظرفیت آنها برای راهاندازی شرکتهای دانشبنیان استفاده کنیم، یادآور شد: در دوران کرونا ظرفیت خوبی برای تولید تجهیزات پزشکی ایجاد شد و ظرف 5 تا 6 ماه آینده میتوانیم کیتهای تشخیص کرونا را با طرفیت بالاتری به تولید انبوه برسانیم.
عبدالرضا یعقوب زاده، رئیس اتحادیه صادرکنندگان تجهیزات پزشکی در ادامه این مراسم با بیان اینکه تجهیزات پزشکی پتانسیل خوبی در ایران دارد و جوانان نخبه زیادی در این کشور وجود دارند که اگر سرمایهگذاری خوبی روی این جوانان صورت بگیرد میتوانند افتخارات زیادی رقم بزنند، گفت: صادرات محصولات ایرانی به برخی کشورهای اروپایی در سال گذشته از نمونه بارز این اتفاقات مثبت بوده است، علیرغم شیوع کرونا در ایران کمبود تجهیزات پزشکی نداریم و در زمینه ساخت اکسیژن ساز توانستیم بسیاری از بیماران کرونایی را در کشور درمان کنیم. آنچه از دولت آینده انتظار داریم این است که نگاه ویژهای به تجهیزات پزشکی داشته باشند و بهتر است که تجهیزات پزشکی به طور مستقل زیر نظر وزیر بهداشت باشد.
گفتنی است در این مراسم تعدادی از معاونین مجمع تشخیص مصلحت نظام، وزارت بهداشت و فعالان حوزه تولید و صادرات تجهیزات پزشکی حضور داشتند و به بیان نقطه نظرات و انتقادات از روند مدیریت تجهیزات پزشکی در سازمان غذا و دارو پرداختند.